Pinpas uitlenen voortaan verboden

Het hoofdstedelijke politiekorps beschouwt vanaf nu jongeren die zeggen dat ze hun bankpas en pincode onder dreiging moesten afstaan, als verdacht. Ze doet dat nadat in Amsterdam-Zuidoost steeds vaker criminelen gebruik maken van bankrekeningen van vooral scholieren, bevestigde de politie een artikel van maandag in de Volkskrant.

De criminelen storten van fraude afkomstig geld op de rekeningen en halen het er vervolgens in contanten meteen weer vanaf. Op die manier voorkomen ze dat de politie hen kan traceren. De jongeren verdienen vaak een paar honderd euro als ze hun medewerking verlenen. Het Openbaar Ministerie (OM) gaat nu zes tieners strafrechtelijk vervolgen.

Volgens de Volkskrant zijn middelbare scholen gevraagd te waarschuwen voor de criminelen die leerlingen op het schoolplein of in het uitgaansleven benaderen. Behalve de kans op straf lopen de pashouders ook het risico van een schadeclaim van de bank. Vaak beëindigt de bank de relatie en worden de pashouders op een zwarte lijst gezet. Voor langere tijd komen ze dan niet meer in aanmerking voor een lening of een hypotheek.

Een politiewoordvoerder zegt dat het reeds meerdere malen gebeurd is dat oplichters gewelddadig worden als ze de zaken niet voor elkaar krijgen zoals ze dat willen. Zo mishandelden ze een rekeninghouder van wie ze pas en code hadden en die het geld al zelf had gepind. Ook werd een vrouw bedreigd die de rekening van haar zoon had geblokkeerd omdat er ineens 8.000 euro op stond. De criminelen zouden de jongen zelfs korte tijd hebben gekidnapt om haar te dwingen haar actie ongedaan te maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: