Mobieltjes tast de sperma aan

Hoe langer een man zijn mobiele telefoon ter hand neemt, hoe minder spermacellen hij produceert en hoe lager de kwaliteit van dat sperma is.

Meer weten? Lees de rest van dit bericht hier onder.

Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers uit Cleveland, Mumbai en New Orleans. Zij bestudeerden het telefoongebruik en de spermakwaliteit van 364 mannen. Er bleek een verband tussen deze twee aspecten te bestaan.

Spermacellen
Degenen die meer dan vier uur per dag met een mobieltje aan hun oor zaten, bleken de minste spermacellen te hebben: gemiddeld 50 miljoen per milliliter. Daarnaast was hun zaad van de slechtste kwaliteit. Mannen die twee tot vier uur per dag met hun mobieltje belden, kwamen op gemiddeld 69 miljoen zaadcellen per milliliter en hadden een gemiddelde kwaliteit sperma. Mannen die nooit belden hadden de meeste spermacellen (86 miljoen per milliliter) en de beste kwaliteit.

Volgens de onderzoekers is dit echter nog geen onomstotelijk bewijs dat het gebruik van mobieltjes schadelijk is voor de vruchtbaarheid. Er is meer onderzoek nodig om daarachter te komen. Het is wel opvallend dat de laatste decennia de vruchtbaarheid van mannen wereldwijd is afgenomen, tegelijkertijd met de opkomst van de mobiele telefoon. De straling van de apparaatjes tast mogelijk het DNA in de spermacellen aan, waardoor de vruchtbaarheid afneemt. “Mensen gebruiken mobieltjes zonder zich te bedenken wat de gevolgen ervan zouden kunnen zijn”, zegt hoofdonderzoeker Dr Ashok Agarwal tegenover de BBC. “Net als bij een tandenborstel. Maar het grote verschil is dat mobieltjes mogelijk een verwoestend effect hebben op de vruchtbaarheid. Het is nog niet bewezen, maar dit gegeven zou wel eens een grote impact kunnen hebben, omdat de mobiele telefoon voor veel mensen een grote rol speelt in het leven.”

Niet logisch
Maar andere wetenschappers noemen de resultaten van het onderzoek niet logisch. Want een man die vier uur per dag mobiel aan het bellen is, heeft het apparaatje dus veel minder lang in zijn broekzak zitten dan een man die er niet of nauwelijks mee belt. Zij denken dan ook dat het niet aan de mobiele telefoon ligt dat het sperma van deze mannen een slechtere kwaliteit heeft.

Waar ligt het dan wel aan? Mannen die elke dag lang bellen, krijgen wellicht minder beweging dan mannen die dat niet doen. Ook is het niet ondenkbaar dat zij vaker met stress te maken hebben en meer junkfood eten. Want het zijn voornamelijk zakenmannen met een druk bestaan die dagelijks meer dan vier uur mobiel bellen. Dat is een veel logischer verklaring voor het ontstaan van onvruchtbaarheid, aldus een Britse vruchtbaarheidsdeskundige. Nader onderzoek moet dan ook uitwijzen hoe het precies zit.

Mobiel onder vuur
Het is zeker niet de eerste keer dat mobiele telefoons ervan beschuldigd worden slecht te zijn voor de gezondheid. Er is al eens eerder een vervband gelegd tussen het gebruik van mobieltjes en onvruchtbaarheid bij mannen. Ook diverse lichamelijke klachten als kanker of rugklachten, en psychische problemen als verslaving en stress zouden mogelijk kunnen worden veroorzaakt door GSM’s. Maar vooralsnog is voor geen van deze beweringen onomstotelijk bewijs geleverd.

Mensen zouden verslaafd kunnen raken aan mobiel bellen / sms’en.
Er is een link gelegd tussen mobiel bellen en stress of ‘probleemgedrag’.
Er is een link gelegd tussen mobiel bellen en een hoge bloeddruk.
Straling afkomstig van mobiele telefoons zou kanker kunnen veroorzaken.
Het metaal van een mobieltje zou de gevolgen van blikseminslag kunnen verergeren.
Mensen die lopen terwijl ze mobiel bellen, zouden hun rug ernstig kunnen beschadigen.
Er leven gigantisch veel bacteriën op mobieltjes en de dingen zijn dus zeer onhygiënisch.

bron: Planet.nl

9 Responses to Mobieltjes tast de sperma aan

 1. moppie schreef:

  ik sanp het hele verhaal niet egt maar ik denk dat het wel waar zou het ook op mijn soort schadegeven??

 2. JvdH schreef:

  Hoezo heb jij ook sperma dan?

 3. postmen schreef:

  Nadat jij langs bent geweest wel JvdH. Maar na een dag of drie is dat weg, of in ieder geval overleden heb ik me laten vertellen. Tenzij je raak schiet natuurlijk;):P.

 4. moppie schreef:

  jvdh ik ben een meisje… of wist je dat nog niet? maar kan er bij mij ook iets van onvruchtbaarheid komen of dat ik niet meer ongesteld ben dat bedoel ik 😛

 5. JvdH schreef:

  Zeg maar Joost. Haha, dat je niet meer ongesteld word. Dan gaan al de vrouwen spontaan mobieltjes in der broekzak stoppen. Nee ik weet het niet sorry.

 6. moppie schreef:

  oke want ik bel en sms namelijk heel veel en ik ben helaas dese week ongesteld 😦 heb je wel buikpijn soms ook kopijn

 7. jeweler schreef:

  Haha, ik kan het niet vaak genoeg zeggen maar:

  It’s good to be a man!

 8. moppie schreef:

  hahaha wat sijn we weer lollig jeweler 😉

  jij hebt dus ook geen medelijden met meisjes 😥

 9. JvdH schreef:

  dan nog, it’s good to be a man! 😀

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: