Poker!! Deel III

Een zeer zonnige goede middag allemaal! Vandaag gaan we weer verder met de regels van poker. Ik wil het vandaag gaan hebben over hoe er gespeeld wordt aan een tafel, want dit heeft natuurlijk ook te maken hoe jij je spelletje moet spelen een paar van de begrippen die vandaag aan bod komen zijn: Tight game, Loose game, Agressive en Passive. zoals gewoonlijk vind je dit alles bij read the rest of this entry.

Veel succes met poker!

ps. Een erg leuk online poker programma van nu, vind ik www.pkr.com hierin kun je je eigen caracter samenstellen en zelfs met play money tournaments spelen.

Elke pokertafel waaraan je gaat zitten is anders. Hoe er gespeeld wordt is afhankelijk van alle mensen die aan de tafel zitten. Wordt er veel geraised? Worden er veel starthanden gespeeld door je tegenstanders? Dit zijn factoren die van invloed zijn op je handselectie. Zit je bijvoorbeeld aan een tafel waar veel starthanden gespeeld worden dan zit je in een ‘loose game’.
Maar we zetten het even op een rijtje:

Tight game:
Een tafel waaraan de tegenstanders niet al te veel starthanden spelen en waar dus weinig spelers de flop zien. Aan zo’n tafel komt het vaak voor dat 4 of minder mensen de flop zien.

Loose Game:
Een tafel waaraan de tegenstanders veel starthanden spelen en waar dus veel spelers de flop zien. Het komt aan zo’n tafel vaak voor dat vijf of meer mensen de flop zien en er worden dus over het algemeen veel slechte starthanden gespeeld.

Verder kunnen we nog een onderscheid maken tussen agressieve en passieve tafels.
Aan een agressieve tafel wordt over het algemeen veel geraised en gereraised, aan een passieve tafel wordt juist vooral veel gecalled.

Dus aggressive/passive zegt iets over de manier waaróp gespeelt wordt, terwijl loose/tight iets zegt over wat voor starthanden er gespeeld worden.
De begrippen worden gecombineerd tot tight/aggressive, tight/passive, loose/aggressive, loose/passive.
Zonder meer is de gemakkelijkste tafel om aan te spelen een loose/passive tafel. Als je echter hogere limieten gaat spelen zal je dit type spel steeds minder vaak tegenkomen.
Belangrijk is te beseffen dat een loose passive spel makkelijk is te spelen omdat de winst hem vooral zit in de slechte handen die de andere mensen spelen en niet door jouw briljante spel. Je hoeft niet een wereldklasse speler te zijn, omdat ingewikkelde moves als bijvoorbeeld een ‘checkraise bluf’ toch niet zullen aanslaan bij mensen die alles uitcallen tot de river. Je houden aan de basisstrategie zoals uitgelegd in het boek van David Sklansky (Holdem for Advanced Players) garandeert je van goede winst op de lange termijn.
Let op de woorden ‘lange termijn’. Het feit dat niemand weg is te bluffen leidt namelijk wel tot een ander probleem, en dat is dat je alleen maar wint als je de beste hand kan laten zien bij de showdown. Dit kan soms wel eens een tijdje uitblijven. Je swings zullen daardoor over het algemeen groter zijn aan een loose tafel dan aan een tighte tafel, vooral als er ook nog veel geraised wordt. Discipline is aan dit soort tafels extreem belangrijk. Laat je niet gekdraaien door mensen die voor de zoveelste keer winnen met een backdoor-flush, want het zal nog veel vaker voorkomen, vooral omdat er vaak zoveel mensen nog in de pot zitten op de flop, turn en river. Geduld is hier een zeer schone en winstgevende zaak. Uiteindelijk zullen de mensen die het leuk vinden backdoor flushes en andere onmogelijke suck-outs te maken, heus wel weer een keer de creditcard te voorschijn moeten halen.

De uiteenzetting over de starthanden die hierna volgt is slechts een globale. Het is niet onze bedoeling om op dit moment een geheel Limit Hold’em boek te schrijven. Als je een goede speler wilt worden is het dan ook absoluut noodzakelijk om een aantal Limit Hold’em boeken aan te schaffen en te bestuderen.

Voordat we uit gaan leggen welke starthanden er vanuit welke positie onder welke omstandigheden gespeeld kunnen worden, willen we uitleggen wat de achterliggende gedachten van je handselectie en je acties voor de flop zijn.

Een goede pokerspeler dient zeer selectief te zijn in z’n starthanden, maar speelt de handen die hij speelt wel agressief. Winnende spelers betten/raisen veel, maar wel op de goede momenten. Callen is vaak de slechtste optie. Betten/raisen heeft namelijk de volgende voordelen:

 • Je kan een pot oppikken als de rest z’n hand weggooit (als bluf de enige manier om een pot te winnen, maar soms ook fijn als je wel de beste hand hebt, omdat je tegenstander geen mogelijkheid meer heeft jou eruit te drawen).
 • Je maakt de pot groter.
 • Je kan informatie verzamelen over de sterkte van de andere speler zijn hand.
 • Je kan het spelersveld uitdunnen, zodat jij een grotere kans hebt de beste hand bij de showdown te hebben.
 • Je krijgt een goed imago. Mensen zullen geïmponeerd worden door je agressieve spel. Dit kan op verscheidene manieren leiden tot een hogere winstverwachting, doordat mensen vaker slechte beslissingen zullen maken.

Tot slot is het nog nodig het concept te begrijpen dat sommige handen goed spelen tegen veel spelers en sommige handen beter spelen tegen weinig spelers.
Dit zal je beslissing beïnvloeden hoe de hand gespeeld dient te worden. Wil je veel mensen in de pot, dan zal je niet te veel moeten betten/raisen, wil je weinig mensen in de pot dan moet je dit natuurlijk wel doen. Handen die goed spelen tegen weinig spelers zijn hoge paartjes en andere hoge kaarten als AK en AQ. Kaarten die beter spelen tegen meerdere spelers zijn suited connectors (98s, JTs) en kleine paartjes.
De reden hierachter is de volgende:

De kaarten die goed spelen tegen weinig tegenstanders winnen vaak al met één paar of zelfs aas hoog. Met meerdere spelers neemt deze kans natuurlijk af en zal je vaak iets meer moeten hebben dan slechts één paar om de hand te winnen bij de showdown.
Deze eerste groep kaarten speel je vaak agressief (en dus vaak tegen weinig tegenstanders) en de potten zijn vaak niet te groot, maar je wint een groot deel van de potten waarin je zit.

Een kaart als 89 suited of een paartje vijven speelt beter tegen meerdere spelers, want je zal alleen in deze kaarten investeren als je een sterke hand maakt op de flop (of een draw hebt op een zeer sterke hand). Een paartje vijven is dus een hele sterke hand als er een vijf op de flop komt, zodat je een set (3 of a kind) maakt. De rest van de keren kan je hem meestal in de muck gooien.
Dus bij deze handen geldt: Ze winnen niet zo vaak, en je gooit ze meestal weg als je niet ‘hit’. Maar áls je hit wil je veel mensen mee, zodat je een grote pot kan winnen bij de showdown.

Het was me het verhaal weer wel. Ik hoop dat jullie er weer iets mee zijn opgeschoten.

2 Responses to Poker!! Deel III

 1. JvdH schreef:

  Lekker Job! Ik heb weer wat geleerd. Op naar volgende week!

 2. royy schreef:

  netjes job ik heb alleen weinig zin dit allemaal te lezen maar ken het spelletje al dusjaah

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: